Week van Respect – Dag 2: Discriminatie
Tijdens de Week van Respect, die plaatsvindt tussen 9 en 15 november, plaatsen wij iedere werkdag een artikel gerelateerd aan dit onderwerp. Een lid vertelt, aan de hand van een thema, over zijn/haar ervaringen met respect. Vandaag is dat Rody van der Pouw-Kraan, die vertelt over discriminatie.
“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is verboden.”
Bovenstaande tekst is het eerste artikel van de Nederlandse Grondwet, de belangrijkste Nederlandse wet waar de rechten en plichten van alle Nederlanders in staan. Deze versie van de Grondwet komt uit 1983, een tijd waarin discriminatie en racisme in veel landen nog als alledaags werd gezien, maar door sommige groepen al heftig werd bekritiseerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Apartheid in Zuid-Afrika. Wanneer je denkt aan respect, het thema van deze week, denk je al snel aan het waarderen van een persoon zoals hij of zij is. Discriminatie en racisme kunnen dus gezien worden als directe tegenhangers van respect, toch?
In het afgelopen jaar heeft de wereld een nieuwe golf van anti-discriminatie en antiracisme protesten gezien, en ook Nederland werd hierin niet overgeslagen. We kennen allemaal het verhaal van George Floyd, een Afro-Amerikaanse man die door politiegeweld om het leven is gekomen. Van over de hele wereld ontstonden geluiden tegen dit politiegeweld, en voornamelijk politiegeweld tegen mensen met een andere huidskleur of afkomst. Op 10 juni verzamelden duizenden mensen zich in de Bijlmer, om te protesteren tegen racisme. Deze mensen verkondigen dat er respect moet zijn voor iedereen, ongeacht je huidskleur, godsdienst, geslacht of alle andere gronden. Zien we de link tussen hun doel, en het eerste artikel van de Grondwet?
Waar demonstraties en protesten ontstaan, ontstaan ook tegenprotesten, bestaand uit mensen die het juist niet eens zijn met de eerstgenoemden. In dit geval ging het om the ‘All Lives Matter” beweging. Deze beweging stelt zich defensief op tegen de Black Lives Matter movement, en beweert (al dan niet onterecht) dat BLM zich onterecht alleen inzet voor de gekleurde bevolking.
Deze beweringen zorgen voor spanning onder de mensen, waarbij wederzijds respect soms ver te zoeken is. Dit is niet goed, en daarom is juist nú de tijd om te luisteren naar elkaar. Ik weet, dit kan oncomfortabel zijn, maar het is in ieders belang om samen te zoeken naar een betere toekomst voor iedereen. Alleen zo zorgen we er voor dat er respect in overvloed is.
Bron foto: https://unsplash.com/photos/zUlUVSj-1j8
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!