Stem voor jouw toekomst!
Over een paar dagen is het zo ver… de Tweede Kamerverkiezingen. Eens in de vier jaar mag iedere stemgerechtigde Nederlander stemmen op de politieke vertegenwoordiger van zijn of haar keuze. Ben jij 18 jaar of ouder? Dan heb je jouw stembiljet als
het goed is op de deurmat ontvangen. Dit is jouw kans om mee te bepalen wie de nieuwe leden van de Tweede Kamer worden.
WAAR STEM JE OP?
Tijdens de Tweede Kamer verkiezingen stem je op één van de kandidaten die allen gelinkt zijn aan een politieke partij. De 150 meest gekozen kandidaten van verschillende partijen krijgen een zetel in de Tweede Kamer. Zij worden dan onze volksvertegenwoordigers genoemd. Hoe meer stemmen een partij krijgt, des te groter de kans dat deze in de regering terecht komt.
WAAROM ZOU JE GAAN STEMMEN?
Misschien denk je wel ‘’tsjaaa, wat heeft het nou voor nut om te stemmen? Alsof mijn ene stem het verschil gaat maken tussen al die miljoenen andere stemmen…’’. Denk dat nou niet! Jouw stem heeft daadwerkelijk waarde. Jouw stem is dan misschien niet direct gelinkt aan de persoon die wordt verkozen tot de nieuwe premier, maar jouw stem zorgt er wel voor dat de door jou gekozen politieke partij meer macht en zeggenschap krijgt in de regeringscoalitie of als oppositiepartij. Met de stem die jij uitbrengt bepaal je dus mee welke richting de Nederlandse samenleving opgaat.
WAAROM IS HET ZO BELANGRIJK DAT JONGEREN STEMMEN?
De jongeren tussen de achttien en dertig jaar oud vormen de kleinste groep kiezers die de Nederlandse bevolking kent. Ook maken zij het minst gebruik van hun stemrecht. Best vreemd want het is juist belangrijk dat de jongeren stemmen, omdat het om jouw toekomst draait. Stemmen is een belangrijk en groot recht.
HOE WEET IK WAAR IK OP MOET STEMMEN?
Er zijn veel politieke partijen in Nederland die allemaal verschillende standpunten hebben. Een politieke partij is een organisatie met mensen die dezelfde politieke standpunten delen. De ene partij wil bijvoorbeeld dat er meer bomen komen en de andere partij wil juist dat er meer straten komen dus die vindt de bomen minder belangrijk. Maar denk ook aan de studiebeurs. De ene partij wil de basisbeurs terug terwijl de ander juist het huidige leenstelsel wil behouden. Belangrijke punten waar je goed over na moet denken.
Politieke partijen worden vaak verdeeld in links óf rechts. Rechtse partijen willen meestal minder dat de overheid ingrijpt. Zij denken dat de mensen best voor zichzelf kunnen zorgen. De overheid zou meer werk kunnen uitbesteden aan de mensen zelf en zo hoeven de inwoners minder belasting te betalen. De linkse partijen willen vaak juist meer overheidsingrepen. Mensen mogen elkaar best helpen, maar als zij dat niet doen dan helpt de overheid mee.
Elke partij heeft een verkiezingsprogramma. In dit programma staan alle plannen opgeschreven. Zo kan jij een keuze maken welke plannen jij graag waargemaakt ziet worden.
HULP NODIG BIJ HET KIEZEN VAN EEN PARTIJ?
Weet jij nog niet zo goed waar je op wilt stemmen? Of twijfel je nog heel erg… Maak dan een van de vele stemwijzers. Deze helpen je een handje op weg naar welke partij het dichts bij jou standpunten ligt. Het is maar een paar minuten werk en het levert je veel inzicht op. Hieronder een overzicht van een aantal stemwijzers;
- De Stemwijzer
De StemWijzer gaat over wat partijen beloven in verkiezingstijd.
- Kieskompas
Vind met dit kompas de weg naar jouw ideale partij. Bij het resultaat staat u ingedeeld op een as van Links-Rechts en Progressief-Conservatief, zodat jij weet welke partijen allemaal in de buurt komen van jouw standpunten.
- De Partijenwijzer
Met de PartijenWijzer kom je er op basis van 12 thema’s achter welke politieke partij(en) het best bij jouw standpunten passen. Per thema kun je met behulp van de drie medailles de standpunten in volgorde zetten. Bovenaan met de gouden medaille het standpunt dat het best bij jouw mening aansluit en vervolgens met de zilveren en bronzen medaille de standpunten die u minder aanspreken. Wanneer je alle thema’s hebt beoordeeld zie je de partij(en) waar je het meest verwant mee bent.
Milan van Dijk
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!